A téli hónapokat számomra a forralt bor szezon teszi elviselhetővé, de őszintén, ki az, aki a karácsonyi vásárok és az ünnepi vendéglátások után ne unná meg egy kicsit ezt a nedűt?

A nyári koktélpartyktól még több mint 100 nap választ el bennünket, így a túlélés érdekében összegyűjtöttem 5 kontinens 5 italát, amely garantáltan átmelegít.

Kanadai caribou

A folyékony napsugárként is ismert alkoholos ital Quebec egyik legkedveltebb buli itala, amely garantáltan feledteti a zord idővel járó kellemetlenségeket. Számos caribou recept kering a neten, de talán a legegyszerűbb a következő:

Caribou 10 főre: keverj össze 85 ml vodkát, 85 ml brandyvel, adj hozzá 355ml kanadai sherryt, valamint 355 ml portói bort és tádáááám kész is a téli koktél (és gyanítom, a macskajaj is.)

Svéd glögg

A glögg tulajdonképpen viking harcosokhoz méltó "vad" forralt bor. Melegítő hatását a fűszereken kívül a hozzáadott brandy vagy vodka is fokozza. Elkészítése a caribou-hoz hasonlóan nagyon egyszerű: keverd össze a hozzávalókat és lassú tűzön melegíts fel, de ne hagyd felforrni.

Hozzávalók 4 főre: 
7 dl vörösbor
2 dl brandy vagy vodka
10 darab kardamom mag
1 rúd fahéj
fél narancs héja
15 dkg cukor
5 darab szegfűszeg
fél csésze mazsola
fél csésze mandula
5 darab aszalt füge

 Sahlab - Orchideagumó puding

Ki gondolná, hogy egy egész évben meleg éghajlatú országban is találunk a kávén és teán kívül más forró italt? Az egyiptomi sahlab leginkább egy sűrű, vaníliás, forró fehér csokoládéhoz hasonlítható. Könnyen elkészíthető és melegen vagy hidegen, italként vagy desszertként egyaránt fogyasztható.

Hozzávalók 4 főre:
1 l tej
1/2 pohár kukoricakeményítő
2 rúd vanília
cukor 
fahéj
aranymazsola/pisztácia
reszelt kókusz

Elkészítés:    Keverd el alaposan hideg vízzel a kukoricakeményítőt egy tálkában. Óvatosan add hozzá a tejet, és kezdd el melegíteni. Ha átmelegedett add hozzá a vaníliát és a cukrot. Folyamatosan kevergetve a forrástól számítva körülbelül 2 perc után elkészül. Szervírozás előtt szórd meg meg pisztáciával, kókuszreszelékkel és fahéjjal. 
A sűrűséget a keményítő mennyiségével saját ízlésed szerint alakíthatod: ha puding állagú édességre vágysz, használj belőle többet, ha inkább italt készítenél, tegyél bele kevesebbet.

Masala chai (fűszeres indiai tea)

A mínuszokban bizony jól esik egy cseppnyi, egzotikus India. A masala chai hozzávalói 4 főre bármely nagyobb szupermarketből beszerezhetők: 
2    cm gyömbér
2    cm-es fahéjrúd
4 egész    feketebors
3    szegfűszeg
3    kardamomhüvely
1 ek    indiai fekete tea
250 ml    tej
3 ek    cukor

Elkészítése pedig sokkal izgalmasabb, mint egy átlagos teáé: 
Szárazon pirítsd meg a gyömbért, minden oldalát körül-belül egy-egy percig. Tedd a fűszereket és a gyömbért egy mozsárba, és törd őket durvára.  A fűszereket, a teát és a tejet 1 liter vízzel elkeverve tedd egy lábasba és forrald fel. Hagyd állni 3 percig, majd add hozzá a cukrot. 
Szárd át a teát, majd  a leszűrt italt egyik edényből gyorsan öntögesd át egy másikba (minél magasabbról, messzebbről) addig, amíg hab nem képződik a tetején.

 Wattlecino (akácia melange)

A kedvelt ausztrál ital neve az akáciamag angol megfelelőjének (wattleseed) és a capuccino szó összevonásából keletkezett. Habár elkészítése otthon körülményes - egyrészt Magyarországon nehézkes az akáciamag beszerzése, másrészt profi kávéfőző gépet igényel - mindenkinek ajánlom, hogy ha teheti, kóstolja meg. Ez az ital a kávéval ellentétben koffeinmentes és alacsony a glikémiás indexe. Cukort az igazi ínyencek nem ajánlanak hozzá, ugyanis ez elnyomja az akácia jellegzetes ízét.

Hozzávalók 1 főre:
7-10g (1-2 evőkanál) őrölt akácia mag
200 dl tej

Elkészítése:
Kávéfőző gépben vízzel főzd le az őrölt akáciamagot úgy, mintha kávét készítenél.  Gőzöld fel a tejet egy pohárban, és ha már forró, egy kicsit habosítsd meg. A kész tejet ontsd rá az akácia főzetre, majd ízlés szerint kanalazz habot a tetejére.

További, angol nyelvű forró ital receptekért kattints ide:
http://matadornetwork.com/nights/20-iconic-and-unusual-hot-drinks-around-the-world/