Seattleben 2014 februárjában jártam és habár akkor megdöbbentett, hogy egy rágógumival teleragasztgatott fal turistalátványosság lehet, ma ugyanennyire meglep, hogy a város vezetése 20 év után úgy döntött, felszámolja a kórokozóktól hemzsegő, de egyedülálló látnivalót.

A fal Amerika legrégebbi piacához, a Pike Place Markethez tartozik, ami önmagában is vonzza a helyieket és a látogatókat egyaránt. A washingtoni város azért döntött a rágótenger eltávolítása mellett, hogy az 1907. óta működő termelői piac történelmi fala végre megkapja a megérdemelt tiszteletet. Ezzel azonban egy ikonikussá vált, a település 20. századi történelméhez szorosan kapcsolódó (mondhatni ragaszkodó) látványosságot is elveszítenek a seattle-iek. 

Hogyan kezdődött?
Senki sem tudja pontosan, milyen körülmények között került az első rágógumi a falra, de a városi legenda szerint a Market Theater előtt sorban álló, unalmában rágózó közönség  kezdte meg a ragasztgatás: először csak a falra, majd a körülötte futó csövekre, végül pedig már a pénztár ablakára is. A rágó-ragasztgatás hamarosan uncsivá és túl "mainstream"-mé vált, így az óriási, színes masszában megjelentek az első fotók, cetlikre írt versek, üzenetek, sőt, névjegykártyák is. Egyes számítások szerint 1 tonnányi maszlag található itt.

Dirty Job
A több mint 15cm vastagságú rágóréteget november elején kezdték el levakarni nagynyomású, ipari gőzborotvák segítségével. 

És hogy mit szólnak ehhez a helyiek? Erről sajnos nem nagyon lehet a hírekben olvasni, de sokat elárul a tény, hogy a frissen tisztított falfelületeken már meg is jelentek az első, új rágógumik.

Én a magam részéről örülök, hogy még teljes "fényében" láthattam ezt az egyedi sikátort. A rágógumi mennyiség és az absztrakt alkotások mellett leginkább az adta a hely különleges hangulatát, hogy méterekről lehetett érezni a tutti-frutti illatot.

Mi marad ezután?
Seattle-nek a rágógumi fal nélkül is marad bőven látványossága. A már említett Pike Place Market a világ azon kevés piacai közé tartozik, ahová tényleg érdemes ellátogatni, mert a mindenhova beszivárgó kínai bóvli helyett itt minőségi termékeket lehet kapni. A halas pult már önmagában turista attrakciónak minősül: az árut zsonglőröket is meghazudtoló ügyességgel dobáló eladófiúk garantáltan mosolyt csalnak az arcokra.
A piac mellett található továbbá a világ első Starbucks kávézója, ami a 2010-es években is úgy néz ki, mint 1971-ben, a baristák pedig könnyed csevegéssel szórakoztatják, a kígyózó sorban a kávéjukra váró vendégeket.

Emellett Seattle a városnézést és a természeti látványosságokat kedvelő utazóknak egyaránt kedvez: a modern központtól mindössze néhány kilométerre gyönyörű, erdőkkel borított hegyekre talál az ember. Ez a különleges hely számos írót megihletett:  itt játszódik a Grey's Anatomy (Grace Klinika) című sorozat, vagy a mami pornóként is emlegetett 50 Shades of Grey (A szürke ötven árnyalata). A Twilight vámpírjai is Washington állam felhői alatt rejtőznek el a leleplező napsugarak előtt, de Seattle-ről vétek lenne úgy írni, hogy ne kerüljön szóba az innen induló grunge stílus és a legendás banda, a Nirvana. (Jesszusom, soha nem gondoltam volna, hogy a Twilight és a Nirvana valaha is egy mondatban szerepel majd.)

Rágógumi fal ide vagy oda, Seattle-be bármikor visszamennék és nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek, aki a tengerparti üdülések után egy esős, de egyedi hangulatú városba vágyik.

Bővebben Seattle-ről:

https://www.tripadvisor.co.hu/Attractions-g60878-Activities-c47-Seattle_Washington.html